πράσινο

πράσινο

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Διαθεματική προσέγγιση: "Τα παιχνίδια ζωντανεύουν". Μέρος Α' (Εισαγωγή, Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, Φυσικές Επιστήμες)

  Αγαπημένο θέμα των παιδιών και ενασχόληση ίσως και η πιο αγαπημένη όλων είναι τα παιχνίδια. Συνήθως δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι , από φόβο μήπως χαθούν ή μήπως υπάρχουν διενέξεις μεταξύ των παιδιών που τα διεκδικούν ή μήπως αναπτυχθούν αισθήματα ζήλιας από κάποια παιδιά. Επιτρέπεται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν είναι περίοδος προσαρμογής (Σεπτέμβριος ή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων) και αυτό γιατί ορισμένα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουν στο σχολείο ένα αντικείμενο από το σπίτι τους. 
  Αυτή τη φορά θα αντιστρέψουμε τα δεδομένα. Θα ασχοληθούμε με τα παιχνίδια που έχουν τα παιδιά στο σπίτι τους θα τους ζητήσουμε να φέρουν ένα αγαπημένο τους παιχνίδι μέσα στην τάξη και έτσι θα ξεκινήσει ένα υπέροχο ταξίδι, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να ανακαλύψουν , να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν αλλά και να ανακυκλώσουν
  Μπορούμε να ασχοληθούμε με το θέμα για μία εβδομάδα, για ένα μήνα, καθ 'όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, ανάλογα με το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των παιδιών της τάξης μας. Σε αυτή τη θεματική ενότητα δε χρειάζεται καν να στείλουμε σημειώματα στους γονείς για το θέμα που πρόκειται να αναπτύξουμε γιατί τα παιδιά θα είναι τόσο ενθουσιασμένα που θα τους ενημερώσουν τα ίδια. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε ενημερωτική συνάντηση μαζί τους...
  Η εφόρμηση για την έναρξη του θέματος μπορεί να προκύψει από ένα παιδί που έφερε ένα παιχνίδι του στο σχολείο και ήθελε να το δείξει στους φίλους του, ή από μία συζήτηση για τα γενέθλια παιδιού , όπου εξέφρασε την επιθυμία ενός δώρου από τη νονά του. Εμείς εκμεταλλευόμαστε την περίσταση και ζητάμε από όλα τα παιδιά να φέρουν από ένα παιχνίδι στο σχολείο και να το κρατήσουν εκεί για όσο χρονικό διάστημα θα ασχολούμαστε με το θέμα. Στο μεταξύ θα στείλουμε ενημερωτικά σημειώματα στους γονείς ή θα κανονίσουμε μία συνάντηση μαζί τους για να έχουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία τους σε αυτή μας τη δραστηριότητα.
  Θα ασχοληθούμε με όλες τις μαθησιακές περιοχές, καθώς το θέμα προσφέρεται για περαιτέρω ανάλυση. Ξεκινώντας, θα διερευνήσουμε τις γνώσεις που ήδη έχουν τα παιδιά για το θέμα, θα συζητήσουμε μαζί τους και θα ρωτήσουμε τι θα ήθελαν να μάθουν γι'αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα ιστόγραμμα με τις ιδέες  και τις επιθυμίες των παιδιών , θα το κολλήσουμε σε ένα εμφανές σημείο της τάξης και θα αρχίσουμε να υλοποιούμε τις ιδέες μας.

  Δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την διερεύνηση του θέματος:


  Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη : 1. Χωρίζονται σε ομάδες και παρουσιάζουν στις υπόλοιπες το αγαπημένα τους παιχνίδια. Οι ομάδες μπορεί να χωριστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών, ανάλογα με το αγαπημένο τους χρώμα , με το είδος του παιχνιδιού που εκπροσωπούν κλπ. Η κάθε ομάδα παρουσιάζει τα παιχνίδια της ισότιμα με όποιο τρόπο αυτή επιλέξει. πχ με  μία ζωγραφιά, με προφορική περιγραφή, με παντομίμα ,όπου θα μπορούσε να μετατραπεί η παρουσίαση σε παιχνίδι μαντέματος. Η ομάδα που θα μαντέψει τα περισσότερα παιχνίδια θα είναι η νικήτρια. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας. Όλα τα μέλη της κάθε ομάδας παίρνουν το λόγο και παρουσιάζουν ένα κομμάτι της εργασίας τους. Έτσι συνεργάζονται, συζητούν μεταξύ τους, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να επιλύουν συγκρούσεις.

2. Σε προσωπικό επίπεδο , το κάθε παιδί θα μπορούσε να αφηγηθεί στους συμμαθητές του μία προσωπική του εμπειρία σε σχέση με το αγαπημένο του παιχνίδι (πώς το απέκτησε, αν μαλώνει με τα αδέρφια του γι 'αυτό, πώς αντιδρά αν κάποιος του το ζητήσει ευγενικά, πώς αντιδρά αν κάποιος του το αρπάξει με το ζόρι,πώς το φροντίζει κλπ). (Πρωτοβουλία, αυτονομία, αυτορύθμιση)
3. Στις ώρες της ελεύθερης απασχόλησης προτρέπουμε τα παιδιά να μοιράζονται και να δανείζουν τα παιχνίδια τους στους συμμαθητές τους. Μπορούμε να κάνουμε και ένα πρόγραμμα όπου  θα αναγράφεται κάθε μέρα ποιο παιδί θα δανειστεί το παιχνίδι ποιανού. Τη λίστα με τα ονόματα και τα παιχνίδια θα την γράψουν τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούν και με τη βοήθειά μας θα κάνουν τις αντιστοιχίσεις των ονομάτων και των παιχνιδιών. 

Φυσικές Επιστήμες : 1. Διερευνούν την προέλευση της κίνησης ορισμένων παιχνιδιών (ρομπότ, τηλεκατευθυνόμενα, κούκλες που κινούνται και βγάζουν ήχους ή μιλούν) .Κάνουν συγκρίσεις με παιχνίδια που κινούνται από τον άνθρωπο (μαριονέτες, απλές κούκλες και αυτοκινητάκια).Ψάχνουν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούν στα παιχνίδια. 
2. Παρακολουθούν βίντεο από εργοστάσιο παιχνιδιών για να δούνε πώς κατασκευάζονται τα παιχνίδια.
3. Κάνουν πειράματα με μπαταρίες διαφόρων τύπων. 
4. Γίνεται συζήτηση για την πορεία των μπαταριών από τη στιγμή που δεν τις χρειαζόμαστε άλλο. Κάνουν υποθέσεις για τις πιθανές χρήσεις τους.
5. Με τη βοήθειά μας τα παιδιά γράφουν επιστολή στο Δήμαρχο για να μας παράσχει έναν κάδο ανακύκλωσης μπαταριών. 
Στον τομέα αυτό παρατηρούμε ότι εμπλέκονται οι τομείς της γλώσσας,της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Συνολικές προβολές σελίδας