πράσινο

πράσινο

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Παιχνίδια για τα Χριστούγεννα.

 Η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων πλησιάζει!
 
Στο νηπιαγωγείο ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Κάνουμε πρόβες για το θεατρικό μας, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, στολίδια για το δέντρο, μαθαίνουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ήθη και έθιμα του τόπου μας, αλλά και άλλων χωρών. Και παίζουμε παιχνίδια.  Πολλά παιχνίδια, που μας βοηθούν να αναπτύξουμε την ετοιμότητα μας, την αντιληπτική μας ικανότητα, τις χωρικές σχέσεις των αντικειμένων, τη δημιουργικότητα μας, τη μουσική μας αντίληψη και ,πάνω από όλα, τα παιχνίδια αυτά μας διασκεδάζουν και συντελούν στη συνοχή της ομάδας μας.Μας βοηθούν επίσης να αναγνωρίζουμε τη νίκη και να διαχειριζόμαστε την ήττα, να παίζουμε ισότιμα και να αναπτύσσουμε το αίσθημα του δικαίου.
1. Τα κλειδιά του Άγιου Βασίλη: Τα παιδιά κάθονται στον κύκλο. Στη μέση του κύκλου τοποθετούμε μία καρέκλα.Ένα παιδί γίνεται Άγιος Βασίλης και φοράει έναν κόκκινο σκούφο. Ο Άγιος Βασίλης κάθεται στην καρέκλα και κοιμάται, επειδή έμεινε ξάγρυπνος όλη τη νύχτα φτιάχνοντας τα παιχνίδια στο εργαστήρι του. Θέλοντας να ξεκουραστεί, κλείδωσε το εργαστήρι και πήγε να πάρει έναν υπνάκο. Τα κλειδιά τα άφησε κάτω από την καρέκλα του.(Δίνουμε στον Άγιο Βασίλη κλειδιά και τα τοποθετεί κάτω από την καρέκλα που κοιμάται). Ένα μικρό και πονηρό καλικαντζαράκι θέλει να κλέψει τα κλειδιά του Άη Βασίλη και να μπει μέσα στο εργαστήρι με τα παιχνίδια. Τότε υποδεικνύουμε σιωπηλά ένα παιδί που γίνεται καλικαντζαράκι. Το καλικαντζαράκι προσπαθεί να πάρει τα κλειδιά όσο πιο αθόρυβα μπορεί.Αν τα καταφέρει χωρίς να ξυπνήσει τον Άη Βασίλη, κερδίζει.Αν ο Άη Βασίλης ξυπνήσει, σηκώνεται αμέσως και κυνηγάει το καλικαντζαράκι.

2. Μουσικά σκουφάκια του Άη Βασίλη: Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομαδούλες των 6 ατόμων.Τοποθετούμε 5 κόκκινα σκουφάκια διάσπαρτα στο πάτωμα. Βάζουμε χριστουγεννιάτικη μουσική και, όπως στις μουσικές καρέκλες, τα παιδιά τρέχουν γύρω από τα σκουφάκια.Μόλις σταματήσει η μουσική το κάθε παιδί φοράει ένα σκουφάκι. Το παιδί που μένει χωρίς σκουφάκι, αποχωρεί. Κάθε φορά αφαιρούμε και από ένα σκουφάκι. Στο τέλος μένουν δύο παιδιά και ένα σκουφάκι και νικητής είναι αυτός που θα προλάβει να φορέσει το τελευταίο σκουφάκι. Όταν τελειώσει ή πρώτη ομάδα, παίζει η επόμενη μέχρι να παίξουν όλες.

3. Χριστουγεννιάτικο μπόουλινγκ : Έχουμε φτιάξει 10 Άγιους Βασίληδες από πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Τα γεμίζουμε με λίγο νερό ώστε να έχουν ένα μικρό βάρος και δίνουμε στα παιδιά μία μπάλα. Τοποθετούμε τους Άγιους Βασίληδες σε διάταξη όπως τοποθετούνται οι κορίνες του μπόουλινγκ και τους ζητάμε να στοχεύσουν με τη μπάλα. Το κάθε παιδί σημειώνει σε μία λίστα πόσους Άγιους Βασίληδες έριξε με τη μπάλα. Στο τέλος κάνουμε σύγκριση αριθμών και ποσοτήτων.

2 σχόλια:

  1. Χριστίνα Τσιλφίδου14 Δεκεμβρίου 2014 στις 7:35 μ.μ.

    Πολύ χρήσιμες οι δραστηριότητες που μας προτείνει η συνάδελφος, ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Συνολικές προβολές σελίδας