πράσινο

πράσινο

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πρώτες Βοήθειες για μικροατυχήματα

 Είναι από εκείνες τις καταστάσεις που απευχόμαστε να συμβούν.Παρόλα αυτά τυχαίνει και συμβαίνουν. Μπορεί να γίνουν στο σπίτι στο σχολείο, στην παιδική χαρά... και μάλιστα μπροστά στα μάτια μας.Μικροατυχήματα, τραυματισμοί, αιμορραγίες,μώλωπες και άλλα.Το βασικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην πανικοβληθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί που έχει τραυματιστεί.
Κατάγματα-Θλάσεις: Πώς ξεχωρίζουμε ένα κάταγμα από μία θλάση: Ζητάμε από το παιδί να κινήσει το μέλος που έχει υποστεί ζημιά. Αν δεν μπορεί να το κουνήσει, είναι κάταγμα. Παράγοντες που επιδεινώνουν μία θλάση είναι η κίνηση και η ζέστη.Φροντίζουμε για την ακινησία του μέλους και βάζουμε πάγο.
Αν έχουμε καρούμπαλο στο κεφάλι βάζουμε πάγο για δύο λεπτά.
Όταν έχουμε ανοιχτά τραύματα,ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό ή με φυσιολογικό ορό, παίρνουμε αποστειρωμένη γάζα, σκουπίζουμε την πληγή στο κέντρο και με μία άλλη, την σκουπίζουμε γύρω-γύρω. Έπειτα με μία άλλη αποστειρωμένη γάζα βάζουμε Betadine στο κέντρο της πληγής, με ακόμη μία γάζα βάζουμε Betadine περιμετρικά από αυτήν.Τέλος, τοποθετούμε μία καθαρή γάζα και καλύπτουμε την πληγή με ένα τσιρότο.
Όταν έχουμε πληγή στα χείλη δεν βάζουμε Betadine γιατί νεκρώνει τους ιστούς.
Ρινορραγία: Σκύβουμε το κεφάλι του παιδιού και πιέζουμε το ρινικό οστό για 10 λεπτά.Τοποθετούμε ένα κρύο επίθεμα στο κεφάλι του, και του λέμε να παίρνει αναπνοή από το στόμα. Αν δεν σταματάει το αίμα μετά από 10 λεπτά, παίρνουμε μία γάζα, την κάνουμε κορδόνι, το βουτάμε σε φυσιολογικό ορό και βουλώνουμε τη μύτη. Δεν βάζουμε βαμβάκι.
Αν παρουσιαστεί ηλίαση, τα παιδιά εκδηλώνουν πυρετό, ζάλη, εμετό και σπασμούς (μικρά παιδιά). Εμείς τα οδηγούμε στη σκιά, κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπο, στη μασχάλη και στη βουβωνική χώρα.Δίνουμε αντιπυρετικό και δροσερά υγρά (όχι γλυκά).
Αν εισχωρήσουν ξένα σώματα στο σώμα του παιδιού (γυαλί ή σίδερο) δεν τα αφαιρούμε. Καλύπτουμε με ένα ποτήρι και τα δένουμε γύρω- γύρω. Καλούμε το 166.
Αν μπει ένα ξένο σώμα στη μύτη του παιδιού, του λέμε να φυσήξει δυνατά τη μύτη του και προκαλούμε φτάρνισμα (με πιπέρι ή βαμβάκι). Αν είναι βαθιά το ξένο σώμα δεν το αφαιρούμε, αλλά πηγαίνουμε σε έναν ΩΡΛ. Λέμε στο παιδί να αναπνέει από το στόμα.
Αν μπει ζωύφιο στο αυτί του παιδιού χρησιμοποιούμε μία σύριγγα με χλιαρό νερό ή λάδι, το ρίχνουμε στο πτερύγιο του αυτιού, γυρνάμε το κεφάλι του για να μπει μέσα και μετά γυρνάμε ξανά για να βγει έξω.
Αν μπει κάτι στο μάτι του παιδιού, το τοποθετούμε κάτω από τη βρύση, όπου μόνο στο τραυματισμένο μάτι αφήνουμε να τρέξει χλιαρό νερό.Αν σφηνωθεί κάτι, δεν το αφαιρούμε ποτέ(πηγαίνουμε κατευθείαν στο νοσοκομείο).
Κατάποση ξένων σωμάτων: Αν το αντικείμενο δεν είναι αιχμηρό, παρακολουθούμε πότε θα αποβληθεί. Αν είναι αιχμηρό, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.Αν υπάρξει απόφραξη αναπνοής, συνιστούμε στο άτομο να βήξει και με τη βάση της παλάμης μας δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες προς τα επάνω.Χειρισμός Heimlich: εκεί που τελειώνει το στέρνο δίνουμε μία γροθιά και με το άλλο χέρι πιέζουμε δυνατά.Αν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του καλούμε σε βοήθεια (166) και  προχωράμε σε ΚΑΡΠΑ -καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (30 θωρακικές πιέσεις και 2 εμφυσήσεις, όσες φορές χρειαστεί).
 Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Είναι ενδεικτικές και ΠΑΝΤΑ να απευθύνεστε σε έναν ειδικό.Μην ξεχνάτε να έχετε αναρτημένο σε ένα εμφανές μέρος(του σπιτιού, της τάξης) έναν κατάλογο με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Πώς εξοπλίζουμε το φαρμακείο μας:

  1. Οινόπνευμα
  2. Κολλύριο(τεχνητά δάκρυα)
  3. Αντιισταμινικό(αλοιφή- stick) για δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις
  4. Αντιισταμικά χάπια, για αλλεργικές αντιδράσεις
  5. Παυσίπονα αντιπυρετικά
  6. Almora για αντικατάσταση ηλεκτρολυτών
  7. Αποστειρωμένες γάζες για καθαρισμό και κάλυψη τραυμάτων.
  8. Τραυμαπλάστ, λευκοπλάστ.
  9. Steri strip (αυτοκόλλητα σαν ράμματα)
  10. Επιδέσμους(ελαστικούς -τριγωνικούς) για επίδεση, ακινητοποίηση τραύματος
  11. Ελαστικά γάντια
  12. Κουβέρτα αλουμινίου, για πρόληψη υποθερμίας
  13. Παγοκύστη, για κλειστά τραύματα
  14. Μάσκα CPR για τεχνητή αναπνοή
  15. Θερμόμετρο, ψαλίδι,λαβίδα, παραμάνα


2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το blog σου Ειρήνη!!! Καλοτάξιδο!!!
    Πήρα τις ιδέες σου για τον οδηγό γονέων και τα παραμύθια, εξαιρετικά χρήσιμα!!!!! Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Συνολικές προβολές σελίδας