πράσινο

πράσινο

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Διαθεματική προσέγγιση: Τα ζώα των πάγων, Μέρος Β' (Φυσικές επιστήμες).

Αποτέλεσμα εικόνας για λιώσιμο πάγωνΣτο δεύτερο μέρος της διαθεματικής προσέγγισης του θέματος "Τα ζώα των πάγων" εξετάζουμε και πραγματοποιούμε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την έννοια των φυσικών επιστημών στις ενότητες "Ζωντανοί Οργανισμοί" και "Έννοιες και φαινόμενα από το φυσικό κόσμο".

Οι στόχοι που θέτουμε έχουν ως εξής: Επιδιώκουμε
  • Τα παιδιά να εκφράζουν τις ιδέες τους για απλά φυσικά φαινόμενα και να τις διαπραγματεύονται με τους άλλους.
  • Να αναγνωρίζουν και να προσδιορίζουν την επίδραση που έχουν τα καιρικά φαινόμενα στο περιβάλλον στη ζωή των έμβιων όντων.
  • Να αναγνωρίσουν την ανεπάρκεια ορισμένων ιδεών τους σε σχέση με απλά φυσικά φαινόμενα και να υιοθετήσουν τις διαπιστώσεις αυτές ως ερωτήματα προς διερεύνηση.
  • Να αρχίσουν να διακρίνουν τις τρεις φυσικές καταστάσεις των υλικών (ρευστό, αέριο, στερεό)
  • Να διερευνήσουν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς και στο περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Δραστηριότητες:
1. Γίνεται συζήτηση στην τάξη για τη ζωή στους πάγους. Ποια ζώα από αυτά που ζουν εκεί πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ποια όχι. Πώς βρίσκουν την τροφή τους και πώς επηρεάζονται από το χιόνι. Πώς επιβιώνουν στο κρύο, στις χιονοθύελλες, στο σπάσιμο και λιώσιμο των πάγων. Γίνονται ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και δημιουργούνται καταστάσεις προβληματισμού όπως τι θα γινόταν αν έλιωναν τελείως όλοι οι πάγοι της γης. Ψάχνουμε μαζί με τα παιδιά τις απαντήσεις στο διαδίκτυο ή σε βιβλία. Μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με πληροφορίες για τα ζώα των πάγων μπορείτε να βρείτε εδώ.


Αποτέλεσμα εικόνας για λιωσιμο παγων
2. Κάνουμε πειράματα με το νερό. Το βάζουμε σε διάφορα σχήματα (πιάτο, ποτήρι, μπουκάλι) και το παγώνουμε στην κατάψυξη. Παρατηρούμε πώς αλλάζει μορφή. Τοποθετούμε ένα πλαστικό ζωάκι επάνω στον πάγο και τον αφήνουμε να λιώσει. Παρατηρούμε τι θα γίνει, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για την επιβίωσή του. Μπαίνουμε στη θέση του, τι θα κάναμε αν απειλούμασταν κατά αυτόν τον τρόπο; Σκέφτονται τα ζώα όπως οι άνθρωποι; Μπορούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο; Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι;
Αποτέλεσμα εικόνας για λιωσιμο παγων3. Δείχνουμε στα παιδιά βίντεο από το λιώσιμο των πάγων και τους ζητάμε να μας εκφράσουν τα συναισθήματα που τους γεννώνται.Συγκρίνουμε με τα ζώα που ζουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 
4. Τους ζητάμε να απεικονίσουν στο χαρτί τα συναισθήματά τους για τα ζώα που κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Συνολικές προβολές σελίδας