πράσινο

πράσινο

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Κυκλοφοριακή Αγωγή: "Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη".

  Στα πλαίσια της κυκλοφοριακής αγωγής που εφαρμόζουμε κάθε χρόνο στο νηπιαγωγείο, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τους καινούργιους οδηγούς αυτοκινήτων. Τα παιδιά θέλησαν να μάθουν πώς αποκτά κανείς την ιδιότητα του οδηγού, ποιες διαδικασίες ακολουθούνται, ποιοι είναι οι κανόνες που ακολουθούν οι οδηγοί όταν κυκλοφορούν στους δρόμους, ποια είναι τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οδηγών αλλά και των πεζών. Όλα αυτά τα πραγματοποιήσαμε σε διάστημα δύο εβδομάδων και το αποτέλεσμα όπως θα δείτε ήταν εντυπωσιακό! 
 Κατ' αρχήν δημιουργήσαμε τη δική μας σχολή οδηγών (αποφασίσαμε για το όνομα και γράψαμε την πινακίδα της σχολής -γραφή-ανάγνωση). Αποφασίσαμε να παραστήσουμε το δάσκαλο και τους μαθητές και ο κάθε μαθητής έδωσε εξετάσεις για να πάρει το δίπλωμα οδήγησης. Οι εξεταστές ήταν πολύ αυστηροί!Στη συνέχεια βρήκαμε στο διαδίκτυο και εκτυπώσαμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας. Με αυτά παίξαμε διάφορα παιχνίδια (προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη) και κάναμε ταξινομήσεις, ομαδοποιήσεις, διάκριση και αναγνώριση γεωμετρικών σχημάτων (μαθηματικά).


Τα παιδιά έγιναν τα ίδια οδηγοί με τη βοήθεια των στεφανιών (φυσική αγωγή) και δημιουργήσαμε  με αυτόν τον τρόπο έναν ζωντανό "αυτοκινητόδρομο" μέσα στην τάξη μας. Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ο τροχονόμος που έλεγχε την οδηγητική συμπεριφορά των παιδιών. 
Υπήρξαν φορές που ο τροχονόμος έκοψε και πρόστιμο στους παραβάτες.Τα παιδιά, κατασκεύασαν ένα δικό τους αυτοκίνητο με τη βοήθεια ενός χαρτονένιου κουτιού.Σ 'αυτό το αυτοκίνητο τα παιδιά έδιναν εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης. Με αυτό επίσης, έπαιξαν συμβολικό παιχνίδι "το αυτοκίνητο" και "το λεωφορείο", έγραψαν και έκοψαν τα εισιτήρια (γραφή,ανάγνωση), και ένα παιδί έκανε τον εισπράκτορα.


Επόμενη δραστηριότητα ήταν τα παιδιά να φτιάξουν με το οικοδομικό υλικό έναν αυτοκινητόδρομο και να τοποθετήσουν εκεί τα αυτοκινητάκια και τα σήματα οδικής κυκλοφορίας μόνα τους, μαθαίνοντας έτσι να προσανατολίζονται, να αναγνωρίζουν σήματα σε χάρτες και να ακολουθούν διαδρομές.Συζητήσαμε για τα φανάρια στους δρόμους ,για τις ονομασίες των φαναριών των πεζών και τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους Σταμάτη και Γρηγόρη (τέχνες- ο καθένας επέλεξε να φτιάξει όποιο από τα δύο επιθυμούσε.)


Επισκεφτήκαμε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου μας (σύνδεση σχολείου με την τοπική κοινωνία), όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανέβουν σε πραγματικά αυτοκινητάκια και να κυκλοφορήσουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτών του προγράμματος. 

Όσον αφορά στις ΤΠΕ, ασχοληθήκαμε με το πολύ ενδιαφέρον λογισμικό "Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια". 

Αποτέλεσμα εικόνας για κυκλοφορώ με ασφαλεια στην πολη μανιω χατζοπουλουΔιαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε τα βιβλία ¨Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη" 


Αποτέλεσμα εικόνας για καλώς τον κυριο κοκκαι "Καλώς τον κύριο ΚΟΚ".

Τέλος φτιάξαμε τα δικά μας διπλώματα οδήγησης.

Τα παιδιά το διασκέδασαν και,όπως μας εξομολογήθηκαν οι γονείς, οι γνώσεις πέρασαν και στο σπίτι. Δεν υπήρξε γονέας που θα ξεχνούσε να βάλει τη ζώνη ασφαλείας ή θα τολμούσε να κάνει παράβαση του ΚΟΚ ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας