πράσινο

πράσινο

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Ελιά, ένα project στο νηπιαγωγείο.

 Ο πιο δημοφιλής καρπός της Ελλάδας, η ελιά, έχει κάθε χρόνο την τιμητική του στο νηπιαγωγείο. Η γεύση της, η χρησιμότητά της, η διατροφική της αξία, την κάνουν νούμερο ένα στις προτιμήσεις των παιδιών και των παιδαγωγών. Φέτος υπηρετώ σε ένα σχολείο που βρίσκεται σε μία καθαρά ελαιοπαραγωγική περιοχή, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν δίπλα στους ελαιώνες και έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από την παραγωγή της ελιάς και του ελαιόλαδου. Οι δραστηριότητες που αναδύθηκαν σε αυτό το project ήταν κυρίως για ενίσχυση, επέκταση και εμπέδωση των ήδη υπαρχουσών γνώσεων των παιδιών.
  Αρχικά κάναμε μία διερευνητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς γνωρίζουν τα παιδιά για τις ελιές και τι θα ήθελαν ακόμα να μάθουν. Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ότι τα παιδιά θα ήθελαν να ζωγραφίσουν έναν ελαιώνα, να δουν πώς παρήγαγαν το ελαιόλαδο στο παρελθόν, να δουν και να αναπαράγουν έργα τέχνης με θέμα την ελιά και το λιομάζωμα και να παίξουν διάφορα παιχνίδια με τις ελιές. Αυτό που ήθελαν,τέλος, ήταν να φτιάξουμε και να φάμε ένα ελιόψωμο στο σχολείο μας.
  Ξεκινήσαμε με μία επίσκεψη στον ελαιώνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σχολείο. Τα παιδιά παρατήρησαν τα δέντρα, ποια από αυτά ήταν νεαρά και ποια ήταν γηραιά, τα φύλλα και το πράσινο - λαδί χρώμα τους, τους καρπούς και συνέλεξαν μερικούς από το έδαφος για να τους παρατηρήσουν και μέσα στη σχολική τάξη. Ξεχωρίσαμε τους καρπούς που θα χρησιμοποιήσουμε για τα πειράματά μας και αυτούς για τα παιχνίδια μας και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση!

  Δημιουργήσαμε το δικό μας ελαιώνα με τέμπερες και δαχτυλομπογιές.
 Παίξαμε παιχνίδια ταξινόμησης στα μαθηματικά. Κάναμε πειράματα διατήρησης της ποσότητας.


 Αναμείξαμε λάδι με νερό και ξίδι και παρατηρήσαμε το αποτέλεσμα. Ρίξαμε λάδι και νερό σε υφάσματα και παρατηρήσαμε ποιο από τα δύο εξατμίζεται.

 Διαβάσαμε για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου και παρατηρήσαμε το εκπληκτικό του έργο "Λιομάζωμα". Κατασκευάσαμε και παίξαμε παζλ με τον παραπάνω πίνακα.

 Παίξαμε παιχνίδια για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και την ενδυνάμωση της μνήμης.


 Παρακολουθήσαμε στο YouTube τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου στο παρελθόν και στο σήμερα.

 Μάθαμε παροιμίες που λέει ο λαός μας για τις ελιές και τις καταγράψαμε. Τελευταίο αφήσαμε το ελιόψωμο. όπου τα παιδιά έγραψαν τη συνταγή, δοκίμασαν διαφορετικά είδη ελιάς και ζύμωσαν το ζυμαράκι για το ψωμί! Το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας