πράσινο

πράσινο

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών - Ένα πρόγραμμα για τη UNICEF.

Στο Νηπιαγωγείο Καλυβών Χαλκιδικής αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της Unicef λίγο μετά το Πάσχα. Αφορμή για τη δράση αυτή ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή της Συρίας, καθώς άκουγαν στις ειδήσεις για την πολεμική σύρραξη , όπως επίσης και να αναφέρεται συχνά η λέξη «πρόσφυγες». 

Επεξεργαστήκαμε το υλικό που μας έστειλε η Unicef. Είδαμε τις αφίσες, συζητήσαμε για τη δράση της Unicef, τι ακριβώς κάνει για τα παιδιά του κόσμου και πώς μπορούμε να συνδράμουμε κι εμείς σε αυτό το έργο, διαβάσαμε το παραμύθι για το ταξίδι των προσφυγόπουλων και το δραματοποιήσαμε χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα του σχολείου.


Τα παιδιά το απέδωσαν με εξαιρετική ακρίβεια και πρόσθεσαν δικές τους λεπτομέρειες και πινελιές εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα λύπης και συμπόνιας προς τους ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο. Εντοπίσαμε στην υδρόγειο σφαίρα πού βρίσκεται η Συρία και παρακολουθήσαμε τη διαδρομή των προσφύγων μέσω θαλάσσης. Τα παιδιά ζωγράφισαν τα συναισθήματα που τους γεννώνται από αυτά τα γεγονότα.Συζητήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών και κατασκευάσαμε το σπίτι των δικαιωμάτων. Χρησιμοποιήσαμε το διαδίκτυο για να ενημερωθούμε επιπλέον για τη δράση της Unicef και για τη σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών και επεξεργαστήκαμε το λογισμικό με τα παιδιά του κόσμου. Επιπλέον, τα παιδιά αποφάσισαν να κατασκευάσουν ομαδικές εργασίες (των δύο ατόμων αλλά και ολόκληρης της τάξης) με η δράση της Unicef και να τις εκθέσουν στο χώρο του σχολείου για να ευαισθητοποιήσουν με αυτό τον τρόπο την τοπική κοινωνία.  Τέλος, κάποια παιδιά πρότειναν να συγκεντρώσουμε ένα χρηματικό ποσό για να το στείλουμε στη Unicef για να βοηθήσουμε έμπρακτα το έργο της.
Η εμπειρία του προγράμματος ήταν πολύ εποικοδομητική καθώς τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν, ανέπτυξαν επιχειρήματα, εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους, εξάσκησαν τον προφορικό και γραπτό λόγο τους, ήρθαν σε επαφή με το διαδίκτυο και τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, εργάστηκαν ομαδικά και συνεργάστηκαν για την εξεύρεση λύσης σε κάποιο πρόβλημα.
  
Η εμπειρία ήταν εποικοδομητική και για τις εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν το πρόγραμμα (Παπατριανταφύλλου Ειρήνη, Μουχτούρη Μαρία, Δημητρίου Σοφία), διότι εκτός των άλλων, είδαν στα ματάκια των μαθητών τους  την πρόθεση και την αποφασιστικότητα  να βοηθήσουν και να υπερασπιστούν τους συνανθρώπους τους.                              
                                              

                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας