πράσινο

πράσινο

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Διαθεματική προσέγγιση : "Τα ζώα των πάγων" Μέρος Α' (Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.)

 Ένα προσφιλές θέμα για τα παιδιά που προσεγγίζουμε σχεδόν κάθε χρόνο είναι τα ζώα που ζουν στους πάγους. Όλο και προκύπτει με κάποιον τρόπο στην τάξη. Είτε κάποιο παιδί θα φέρει ένα βιβλίο σχετικό με αυτά τα ζώα, είτε θα δουν κάποια εκπομπή στην τηλεόραση και θα θέλουν να τη συζητήσουμε στην τάξη, είτε μπορεί να ξεκινήσει από την παιδαγωγό.
 Φέτος, το θέμα εμφανίστηκε στην τάξη μας, όταν ένα παιδί έφερε στο σχολείο έναν χάρτινο πιγκουίνο που είχε κατασκευάσει το μεγαλύτερο αδερφάκι του στο δικό του σχολείο. "Κυρία, μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς πιγκουίνους;" είπε. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε. 
 Έγινε μία αναγνωριστική δραστηριότητα, όπου η παιδαγωγός έκανε διάφορες ερωτήσεις για να καταλάβει τι γνωρίζουν τα παιδιά για το θέμα και τι θα ήθελαν ακόμη να μάθουν. Στη δραστηριότητα αυτή δημιουργήθηκε ένα ιστόγραμμα με τις ιδέες και τις ερωτήσεις των παιδιών και με τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν. 
 Οι παρακάτω δραστηριότητες δεν πραγματοποιήθηκαν με αυτή τη σειρά, αλλά παρουσιάζονται έτσι για λόγους οργάνωσης της συγγραφής του προγράμματος. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ζώα των πάγων νηπιαγωγείο Η παιδαγωγός έθεσε τους στόχους της και τους συνέδεσε με το θέμα και τις μαθησιακές περιοχές.


 Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη
Στόχοι:
Τα παιδιά να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ένα άτομο ξεχωριστό με ιδιαίτερες ικανότητες και αξία.
 Να λειτουργούν με σχετική αυτονομία.
 Να αποδέχονται τα συναισθήματά τους και να ελέγχουν τον τρόπο έκφρασής τους.
 Να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να επιλύουν συγκρούσεις.
 Να σέβονται τους άλλους και τους κανόνες της ομάδας.
 Να  αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων.
 Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τους άλλους.

Δραστηριότητες

1.Παίζουμε το παιχνίδι "Αν ήμουν". Κατασκευάζουμε μάσκες με τα παιδιά που απεικονίζουν ζώα όπως πολική αρκούδα, πιγκουίνο, φώκια, λευκή κουκουβάγια,πολική αλεπού και πολικό λύκο. Το κάθε παιδί φοράει μία μάσκα (όποια του αρέσει) και παίρνοντας το λόγο διηγείται στην ομάδα τι θα έκανε αν ήταν αυτό το ζώο.Τι θα έλεγε στους ανθρώπους, τι θα έλεγε στα άλλα ζώα, τι θα ήταν αυτό που θα του άρεσε περισσότερο, και αν θα υπήρχε κάτι που θα το ενοχλούσε. (θετική αυτοεκτίμηση)

2. Γίνεται συζήτηση στην τάξη για το κυνήγι των ζώων αυτών από τους ανθρώπους. Από ποιους ανθρώπους, για ποιο λόγο, ποιες είναι οι συνέπειες αυτών των πράξεων και τι συναισθήματα μας δημιουργούν. Δείχνουμε τις ανάλογες εικόνες και βοηθάμε τα παιδιά να προβληματιστούν.Δείχνουμε εικόνες από το λιώσιμο των πάγων και ρωτάμε "τι θα συμβεί αν..." (λιώσουν οι πάγοι, εξαφανιστούν τα ζώα, τελειώσει η τροφή τους κλπ) (προσωπική ενδυνάμωση)

3. Ζωγραφίζουμε τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές των ανθρώπων απέναντι στα ζώα. Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν πώς θα ήθελαν να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα αυτά. (αυτορύθμιση)

4.Παίζουμε παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά φορώντας τις μάσκες που κατασκεύασαν μιμούνται τη ζωή των πολικών ζώων. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και συνοδεύουμε με κατάλληλη μουσική, γιατί τα βοηθάει να ταξιδέψουν και να ακολουθήσουν καλύτερα τους κανόνες του παιχνιδιού, πχ τώρα τα ζώα κοιμούνται, κοιμίζουν τα μικρά τους, κυνηγούν τα θηράματα τους, ψάχνουν για τροφή κλπ. (αυτορύθμιση).

5. Δημιουργούμε καταστάσεις προβληματισμού, λέγοντας στα παιδιά μία ιστορία όπου δύο ζώα μαλώνουν μεταξύ τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της φιλονικίας. (κοινωνικές δεξιότητες, επίλυση συγκρούσεων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας